Wandelen in de omgeving

Alle seizoenen is het eindeloos genieten en wandelen op de Veluwe. Kies uit vele wandelroutes en wandeltochten. Loop door bossen, heidevelden en maak kennis met natuur. Overal bloeien kruiden en bermplanten. Er is zoveel te zien.

Kijk hieronder voor meer informatie over de wandeltochten in de buurt


Wandelroutes

 • De Smittenberg Wandelen Veluwe 1

  Maarten van Rossumpad

  Het Maarten van Rossumpad is vernoemd naar de 16e-eeuwse legeraanvoerder in dienst van de Hertog van Gelre, het gebied waar het pad doorheen loopt. Een mooi stukje Nederland tussen Ommen en Den Bosch, dat door Marsman zo treffend is beschreven in zijn gedicht ‘Denkend aan Holland’. U zult tijdens uw wandeling ontdekken dat al zijn waarnemingen nog steeds kloppen. Nederland heeft meer groen dan u denkt. Het Maarten van Rossumpad is daarvan het beste bewijs. 

   

 • De Smittenberg Wandelen Veluwe 2

  Maarten van Rossumpad Laag Soeren Beekbergen

  Het Maarten van Rossumpad is vernoemd naar de 16e-eeuwse legeraanvoerder in dienst van de Hertog van Gelre, het gebied waar het pad doorheen loopt. Een mooi stukje Nederland tussen Ommen en Den Bosch, dat door Marsman zo treffend is beschreven in zijn gedicht ‘Denkend aan Holland’. U zult tijdens uw wandeling ontdekken dat al zijn waarnemingen nog steeds kloppen. En onderweg kunt u op verschillende punten een ander Lange-Afstand-Wandelpad inslaan. 

 • De Smittenberg Wandelen Veluwe 3

  Loenense beken

  Ontdek bronnen en beken en loop langs het Apeldoorns kanaal. De Loenense Bekenroute is een waterrijke route. De route gaat langs het Apeldoorns kanaal, ooit een belangrijke aan- en afvoerweg voor de papierindustrie. Bij het kanaal staat de Middelste Molen, waar al sinds 1662 papier wordt geschept. Tegenwoordig opengesteld voor publiek van woensdag tot en met zaterdag. Op het laatste deel van de route komt u langs de bronnen en uitlopers van de Loenense Molenbeek – met aan de Molenallee duidelijk herkenbare restanten van de Bovenste Molen.

 • De Smittenberg Wandelen Veluwe 4

  Bruggelen

  Dichtbij en op een stuwwal ligt bosgebied Bruggelen. Prachtig gebied om te wandelen, te fietsen of paard te rijden. Er zijn wandelroutes uitgezet en er is een mountainbikeroute. Het landschap is gevarieerd. Er liggen naald- en loofbossen en enkele heideveldjes. Het zuidelijke deel bestaat uit stuifheuvels met ‘eikenstrubben’. Dit zijn bossen met grillige, knoestige en gedrongen eikenstammen. In het bos liggen een Vlaamse schuur en een aantal oude grafheuvels. Bij de A1 ligt de middeleeuwse gerechtsplaats Heerenhul. Dit is van de eerste plekken waar in ons land recht werd gesproken.

 • De Smittenberg Wandelen Veluwe 5

  Deelerwoud

  Het Deelerwoud heeft alles wat de Veluwe aantrekkelijk maakt: uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden in een glooiend landschap, waar je heerlijk kunt wandelen. In het Deelerwoud leven tal van dieren. Behalve herten zoeken reeën, wilde zwijnen en boommarters geregeld de bosrand op. Bijzondere vogels die je er kunt horen of zien zijn geelgors, tapuit, raaf en drie soorten spechten. Op de heide leven reptielen als hazelworm, adder en zandhagedis. Met deze route kom je langs de mooiste plekken. Hou in dit geaccidenteerde terrein wel rekening met aardige klimmetjes! De Hartenhulberg is met 90 meter het hoogste uitzichtpunt. 

 • De Smittenberg Wandelen Veluwe 6

  Wandelen met hond

  Hondenbos Het Leesten is een populaire losloopplaats voor honden en ligt dichtbij ons Hotel De Smittenberg. Vanuit het hondenbos kan je een 2 km lange Natte Neuzenroute volgen over de Leesterheide.