Bussloo en Stedendriehoek

Knooppunten: 92 93 94 95 96 75 98 97 28 29 31 32 74 76 91 94 93 92

Lengte: 33 km

92 Beekbergen-centrum - Beekbergen
Rond 1600 is in Beekbergen de Veluwse papierindustrie gestart. Het graf van Marten Orges, de stichter van de papierindustrie, is te vinden in de tufstenen N.H.kerk van de 13e eeuw.

93 Lieren - Lieren
Lieren is een klein plaatsje tussen Beekbergen en Loenen, gelegen 10 km ten zuidoosten van Apeldoorn. Langs de noordkant van het dorp stroomt de oude beek, die in de buurtschap Engeland ontspringt. Het is een echte bronbeek. Ten oosten van het dorp Lieren is de beek onder het Apeldoorns Kanaal doorgeleid en heet verderop Klarenbeek.

94 Apeldoorns Kanaal - Lieren
Het Apeldoorns kanaal werd voltooid in 1868 en loopt van Hattem, door Apeldoorn naar Dieren en is daarmee dus een soort zijtak van de IJssel. Het kanaal is gegraven voor de scheepvaart om handel en industrie in Apeldoorn te bevorderen en om een alternatief te bieden voor het bevaren van de IJssel waar de stroomsnelheid vaak te hoog is. Koning Willem I heeft het kanaal bekostigd (fl. 300.000,-). Door de opkomst van de spoorwegen en het gemotoriseerde verkeer werd het kanaal in 1972 gesloten. Er zijn weer plannen om het kanaal weer bevaarbaar te krijgen.

75 Klarenbeek - Klarenbeek
Stellingmolen “De Hoop” is een korenmolen en nog steeds als zodanig, in beperkte mate, in gebruik. Molen de De Hoop is de enige van vijf molens in de gemeente Voorst die in particulier bezit is. De rest van de molens valt onder beheer van diverse stichtingen.

98 Bussloo - Klarenbeek
Recreatieplas Bussloo ontstond in 1968 uit een zandgraving. Bij het afgraven trof men op 10 meter diepte de beenderen van een mammoet, een wolharige neushoorn, een reuzenhert en een oeros.

31 De Pol - Voorst
Het Appense Bos maakt deel uit van een groot boscomplex en vormt voor reeën een goede schuilplaats. Broedvogels zijn grote bonte specht, groene specht en verschillende mezen. Langs de vochtige paden komt plaatselijk kruipend zenegroen en moerasviooltje voor. Omdat het Appense Bos een donker, vochtig bos is, groeien hier veel varens. Natuurmonumenten wil dit oorspronkelijke productiebos geleidelijk omvormen tot een gemengd bos.